maandag 7 april 2014

Standhouder 2014: Chutney & Co.

 Chutney en Co. Passie voor pure smaak! 
Innovatieve inmakers, eigenwijze weckers


Inmaken en wecken. Ooit dé manier om voedsel te bewaren. Ingehaald door blik, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en E-nummers. Maar daar doen wij dus niet aan! Wij blazen oude weck- en inmaaktechnieken nieuw leven in. Eeuwenoude recepten geven wij een moderne draai. Nieuwe recepten bedenken we ook. Het liefst met producten uit onze eigen tuin. Lukt dat niet, dan met lokale of regionale biologische producten. Samen hebben we bijna 80 jaar kookervaring. 


Wij maken Chutney en relish, maar ook jam en limonade, compote, zoet/zuur. Maar ook verschillende soorten mosterd. Puur en lekker, zonder enige toevoeging van conserveringsmiddelen. Alles wat wij maken is vegetarisch, veganistisch én glutenvrij.

De producten die wij verkopen zijn ingemaakt. Heet ingekookt, met zuur, zout, kruiden en zoet. Onze (zelfgemaakte azijn) is een geweldig natuurlijk conserveermiddel. Net als suiker en zout. De jam (of chutney of relish) gaat op een graad of 95 in de vers gesteriliseerde potten. Daarna gaan de potten op hun kop in een pan met een bodem kokend water. Hierdoor vacumeert de pot. Dit doen we handmatig onder uitermate hygiënische omstandigheden. Van elk product dat we maken nemen we een monster en dat bewaren we. Dat is dus een flinke klus. We produceren niet machinaal en maken ook geen duizenden potten van een product. Op elk etiket vind je net als op een ets of litho een nummer. 1/40 bijvoorbeeld. Dat betekent dat je het eerste potje van 40 stuks hebt gekocht.


We produceren met de seizoenen mee. Dus als bijvoorbeeld onze chutney roze genoegen is uitverkocht, dan kunnen we op dit moment geen nieuwe maken. Aalbessen zoals wij ze willen hebben zijn immers in november niet meer verkrijgbaar. Maar waarom geen aalbessen invoeren uit een warm ver land om aan de vraag te voldoen? Het antwoord daarop is: ‘Nee dat willen we perse niet.’ Dat past niet bij onze visie om met lokale of zelf geteelde producten te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten